Renovering

Tänk på att det är lägenhetsinnehavaren i form av byggherre som ansvarar för att ett arbete utförs korrekt.

Här är ett citat från Plan- och Bygglagen:

"I samband med byggande, rivning och markarbeten är det byggherren som har ansvaret för att gällande lagar, förordningar, föreskrifter och beslut följs. Detta gäller även om åtgärden inte kräver lov eller anmälan.”

Om ni tänker renovera behöver ni kontakta styrelsen och informera om vad ni ska göra i lägenheten samt lämna uppgifter om vem som ska utföra arbetet. Här är lämpligt att visa en planritning över de föreslagna ändringarna i lägenheten. Projektet måste godkännas av styrelsen innan arbetet kan påbörjas.

Ska ni göra större ingrepp i saker som föreningen, och inte lägenhetsinnehavaren, ansvarar för är ni skyldiga att visa hur detta ska utföras genom att komma in med handlingar (ritningar, beskrivningar mm) till styrelsen.

Det finns en checklista på föreningens hemsida som kan vara vägledande när ni gör detta. Det gäller till exempel om ni ska göra förändringar i byggnadens stomme (t ex bärande vägg), flytta avlopp eller göra ingrepp i vatten och ventilation.

Vi vill då även ha bevis för att entreprenören har rätt certifiering för utförandet samt att de kommer in med intyg till styrelsen efter utfört arbete (t ex våtrumsintyg).

Det är viktigt att lägenhetsinnehavaren har uppgjorda kontrakt med entreprenörer i fall något inte blir korrekt utfört.

De arbeten som bullrar och låter mycket, t ex bilning och borrning, får inte störa övriga boenden mer än vad som kan tänkas vara rimligt. Sådana arbeten bör utföras på ”kontorstid”, men ej före kl 8 på vardagar, och absolut inte före kl 10 på helger.

Information om att större störningar kommer att ske måste dessutom sättas upp på anslagstavlan för att förvarna övriga boende. Även information om avstängning av vatten bör anslås i trapphuset.

Byggsopor och byggpåsar får inte stå inne i eller utanför huset en längre tid utan ska i görligaste mån transporteras bort så snabbt som möjligt.

På förkommen anledning ber vi också att ni som behöver använda hiss för att frakta byggmaterial själva tänker på och påpekar för entreprenören att de ska vara rädda om hissarna. Hissarnas väggar och golv bör kläs in som skydd vid inlastning. Det finns ett ändamålsenligt hisskydd att använda vid transporter och vid in- och utflyttning. Den finns förvarad i biblioteket. Och använd bara en hiss för ert arbete.